Forside  /   Helse og Skønhed  /  Voksen hormonel acne

Voksen hormonel acne: årsager og behandling

Artikel skrevet af <em>Centret for Helbredspleje</em>Artikel skrevet af Centret for Helbredspleje

© Jennifer Greenwood (2022-07-21)
Voksen hormonel acne: årsager og behandling Specialister siger, at acne er forårsaget af hormoner, men der var ingen alvorlige undersøgelser af dette fænomen til dato. Forskning udført for nylig fastslået, at næsten 50% af alle kvinder støder på voksne acneudbrud i løbet af ugen før deres menstruationscyklus.

Hvad der er interessant ved voksen hormonel acne er, at de ikke kan behandles ved de sædvanlige terapimetoder. Aktuelle antibiotika og topiske retinoider er ubrugelige i dette tilfælde. Vær opmærksom på følgende fakta for at identificere hormonel acne:

 • Acne skete første gang i voksen alder;
 • Acne udbrud intensiveres før menstruation;
 • Rapport om uregelmæssige menstruationsperioder;
 • Overaktive talgkirtler i ansigtsområdet;
 • Hirsuties (det forhøjede niveau af hår på dit ansigt eller endda hår på atypiske steder);
 • Øget niveau af nogle mandlige hormoner i blodet.

Hvad er voksen hormonel acne?

Hormonel acne eller voksen hormonel acne er også kendt som acne vulgaris er forårsaget på grund af forstyrrelsen i hudtilstanden, der opstår på grund af overproduktion af androgenhormoner i kroppen. Testosteron eller Androgen siges at være det vigtigste kønshormon, som findes både hos mænd og kvinder. Voksen hormonel acne er forårsaget på grund af overdreven produktion af androgen i kroppen.

Androgenhormonerne har tendens til at stimulere talgkirtler, der producerer en høj mængde naturlig olie eller talg i huden. Denne talg produceret samler sig i hårets porer eller follikler og bliver senere blandet med døde celler og bakterier, der fører til dannelse af pletter eller bumser.

Hormonel acne er ret almindelig at forekomme under puberteten, men i visse tilfælde kan det fortsætte med at forekomme hos ældre mennesker. Det ses også, at unge eller teenagere lider mere af hormonel acne på grund af de hormonelle ændringer , der deltager i deres krop i løbet af den tid.

Også i den periode er hormonel acne mere mærkbar hos mænd sammenlignet med kvinder på grund af det faktum, at mænd producerer mere testosteron end kvinder. Mens kvinder kan lide mere af sådan acne i løbet af de naturlige cyklusser, de gennemgår, som omfatter graviditet, menstruation og overgangsalderen.

Udvikling af voksen hormonel acne

Mens nogle voksne kan begynde at udvikle deres acne , der kun starter fra deres 20'erne eller 30'erne, synes en vis mængde af dem aldrig at vokse ud af det og passerer ind i voksenalderen med de samme udbrud. Det sker på grund af ændringer i hormonniveauet. Når en kvinde nærmer sig sin periode, falder østrogenniveauet. Æggestokke efter ægløsning producerer progesteron, og dette hormon stimulerer talgkirtlerne. Acne kommer som et resultat af dette.

Development of Adult Hormonal Acne
Nogle gravide er påvirket af hormonelt forårsaget acne. I løbet af tredje trimester hæver deres talgkirtler olieproduktionen og forårsager hyppige udbrud. Der er kvinder, der lider af acne udbrud efter overgangsalderen , da testosteronniveauet bliver højere, mens østrogenniveauet falder.

Som du kan se, kan voksne opleve acneproblemer i hele deres liv fra puberteten til deres gamle år. Disse problemer forsvinder muligvis ikke med alderen og kan endda blive værre.
Hvis du vil opnå gode resultater, skal du se din hudlæge, der hjælper dig med at finde den bedste acnebehandling.

Årsager til hormonel acne

Acne fremkaldt af hormonel indflydelse starter i en alder af 20-25 år, nogle gange er det aktuelt for teenagere, og til tider kan modne kvinder have det. Voksne acne bumser vises normalt i ansigtet, især hage og kæbe. Men nogle gange er der acne spor på brystet eller ryggen. Uanset det faktum, at hormonelt påvirket voksen acne sjældent er alvorlig og normalt manifesterer sig som små inflammatoriske knuder og papler, kan kvinder, der lider af sygdommen, ikke lade være med at undre sig: hvordan starter det?

Det er kendt, at vores binyrerne begynder at lave et androgen, dehydroepiandrosteronsulfat (DHEAS), når vi stadig er børn på omkring 10 år. Også ved udbrud af puberteten begynder yderligere to androgener, såkaldte "mandlige" hormoner, dehydrotestosteron (DHT) og testosteron, at arbejde i kvinders kroppe. De stimulerer alle talgkirtlerne til at producere mere af hudens naturlige olie eller talg.

Derfor lider så mange teenagere af fedtet hud og acne. Og drenge, der har flere "mandlige" hormoner, lider oftere af teenage acne end piger.
I modsætning til voksen acne er teen acne ofte let at behandle.
Niveauet af hormoner er meget fleksibelt hos unge kroppe. Førstelinjebehandlinger vil i de fleste tilfælde hjælpe og omfatte som topiske retinoider og benzoylperoxid, understøttet af orale antibiotika.

Men efter den indledende forbedring kan der komme en periode, hvor hormonniveauet ændres, og kroppen holder op med at reagere på terapien. I sådanne tilfælde bør proceduren for voksen hormonel acne behandling ændres, og det foreslås ofte at prøve naturlige piller til hormonel acne.

Fælles faktorer, der udløser hormonel acne hos voksne

Der er nogle mennesker, der kan opleve mere af hormonel acne på grund af arvelige faktorer.

Som vi nævnte før, er puberteten en anden faktor, der kan udløse hormonel acne. Puberteten er den aldersperiode, hvor unge når seksuel modenhed og bliver i stand til reproduktion. Kroppen (både mænd og kvinder) i denne periode gennemgår adskillige hormonelle ændringer. Den mandlige krop sammenlignet med kvinder producerer overdrevne androgenhormoner, som er ansvarlige for dannelsen af bumser eller hudpletter. Hunnerne på den anden side lider også af hormonel acne på grund af en ubalance af hormoner i kroppen.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Faktorer, der udløser hormonel acne hos voksne
Men de mest almindelige faktorer, der vides at udløse hormonel acne hos voksne , omfatter:

 • Mangel på mineraler og vitaminer - Det er indlysende at sige, at vitaminer og mineraler spiller en positiv rolle i opretholdelsen af hormonbalancen i vores krop. Derfor kan fraværet af forskellige mineraler og vitaminer i den rutinemæssige kost få kroppen til at mangle forbedret immunitet, der er nødvendig for kroppen at bekæmpe vira og infektioner, som kroppen er tilbøjelig til.
 • Stress - Stress fra binyrerne øger produktionen af hormoner, både hos mænd og kvinder. Reaktionen forårsaget på grund af stress er ansvarlig for at forværre hudtilstanden.
 • Overdreven indtagelse af sukker og fede fødevarer - Overdreven indtagelse af mad, der er rig på sukker og fedt, kan også forårsage hormonel acne hos voksne. Årsagen til årsagen til acne skyldes i det væsentlige, at vores krop lagrer mere fedt, som vi indtager, der senere tilstopper hudens porer. Desuden kan et højt indtag af sukker forårsage betændelser på huden på grund af overproduktion af insulin i kroppen.
 • Menstruation, overgangsalder, graviditet - En kvinde under ægløsning, graviditet eller menstruation oplever et kraftigt fald i kønshormonet østrogen i deres krop. Dette fald i østrogenhormon ledsages også af stigningen i testosteron, der yderligere udløser dannelsen af acne vulgaris.
 • Ophobning af død hud - Døde hudceller er også ansvarlige for at give anledning til hudacne. Hudcellen, der samler sig i porerne, blandes med hudolie (talg) for at give anledning til hudpletter eller bumser.
 • Brug af steroider - Overdreven brug af steroider kan også forårsage hormonel acne hos voksne. Brug af steroider øger produktionen af testosteron hos mænd, hvilket yderligere resulterer i en ubalance af hormoner i kroppen og giver anledning til hudrelaterede problemer.
 • Tilstedeværelse af bakterier i hudens porer - Tilstedeværelse af bakterier i hårsækkene resulterer i dannelse af bumser eller mørke pletter i ansigtet.

Voksen hormonel acne behandling

Hormonel acne hos både mænd og kvinder kan behandles med de 2 følgende bestemte metoder: ikke-receptpligtige behandlinger og receptpligtig medicin.

Ikke-receptpligtig behandling for voksen hormonel acne

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Naturlig behandling for voksne hormonelle acne
 • Sæbe og vand - Rengøring af ansigtet forsigtigt med sæbe og vand 2 gange om dagen kan hjælpe med at behandle den hormonelle acne korrekt. Hård, det skal huskes, at denne voksne hormonelle acne behandling ikke vil rydde op i den allerede eksisterende acne på huden, men vil sænke virkningen af betændelse forårsaget på grund af acne.
 • Rensemidler - Rensemidler indeholder ofte glykolsyre, benzoylperoxid, salicylsyre og svovl, der er nyttige til behandling af acne. Overdreven brug af rensemidler bør undgås, da det endda kan skade huden eller forårsage andre hudproblemer.
 • Salicylsyre - Den unormale udgydelse af celler kan kontrolleres på huden ved hjælp af salicylsyre. Syren har dog ingen effekt på produktionen af talg og dræber heller ikke nogen bakterier. Syren er ansvarlig for at fjerne tilstopning af porer for at forhindre læsioner i tilfælde af mildere acne.
 • Alkohol og acetone - Acetone hjælper med at fjerne olie fra hudens overflade, mens alkohol bruges som et mildt antibakterielt middel. Begge midler bruges sammen til at tørre huden ud og har normalt ringe effekt på acne.
 • Svovl - Svovl er en komponent, der bruges i mange acne medicin i kombination med andre stoffer såsom salicylsyre og alkohol. Da det kun har en marginal effekt over acne; svovl anbefales generelt ikke af hudlæger til behandling af hormonel acne hos voksne.
 • Benzoylperoxid - I tilfælde af mild acne kan lægen anbefale at gå til en hormonel acnebehandling med et ikke-receptpligtigt lægemiddel med en vis mængde benzoylperoxid. Benzoylperoxid hjælper med at ødelægge bakterier, der forårsager acne problem. For at holde acne i skak skal forbindelsen anvendes kontinuerligt i mindst fire uger. I modsætning til andre over-the-counter ordinerede produkter påvirker det ikke talgproduktionen, og acne kommer tilbage, når du holder op med at bruge forbindelsen. Overdreven brug af benzoylperoxid kan forårsage tørhed i huden eller irritation i huden; derfor skal man passe på tidspunktet for anvendelsen af løsningen.
 • Aktuel retinoid gel - Den topiske retinoid gel er nyttig til at mindske betændelse og hævelse af huden samt øge væksten af celler. Gelen stopper de nye bumser, der dannes på huden. Sammenlignet med andre ikke-ordinerede behandlinger for hormonel acne kan topisk retinoid gel tage 8-12 uger at vise de ønskede resultater.
 • Grøn te - Grøn te kan indtages for at sænke niveauet af betændelse i kroppen. Bortset fra at følge den lokale praksis med hudpleje regime kan man overveje at drikke få kopper grøn te om dagen for at give energi til huden automatisk.
 • Urtepiller til hormonel acne - Der er hundredvis af urte-, organiske og naturlige piller til hormonel acne tilgængelig på markedet, der garanterer at give en effektiv løsning til at slippe af med hormonel acne. En del af disse piller til hormonel acne er dog usandsynligt, at de har mange fordele, da når du holder op med at tage dem, vil acne springe ud igen efter et bestemt tidsrum.

Receptpligtige behandlinger for voksen hormonel acne

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Receptpligtig behandling for voksne hormonelle acne
 • Retinoider eller vitamin A-derivater - Denne type medicin er tilgængelige som orale piller til hormonel acne og topiske lotioner. Disse medikamenter hjælper med at udslette moderat til svær acne ved at normalisere huden. Retinoider kan anvendes i kombination med andre produkter til behandling af hormonel acne hos voksne, såsom orale antibiotika og benzoylperoxid for at fastgøre effekten af fjernelse af acne. Selvom topiske retinoider ikke har meget af bivirkninger, anbefales deres anvendelse ikke til ammende eller gravide kvinder. Mindre bivirkninger, der er forbundet med dette produkt, omfatter tørhed, rødme og kløende hud.
 • Azelainsyre - Denne medicin siges at have antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber , der hjælper med at slippe af med hormonel acne. Gelen eller cremen bruges også til at helbrede en anden type tilstand, der populært er kendt som Rosacea.
 • Orale præventionsmidler - Læger foreslår ofte p-piller til kvinder for at sænke effekten af mandlige hormoner testosteron på acne stigende på huden. Disse præventionsmidler er begrænset til kun at blive brugt af kvindelige patienter og viser ønskede resultater i en periode på 3 til 4 måneder. Nogle af de bivirkninger, der er forbundet med p-piller til hormonel acne, omfatter kvalme, bryst ømhed, vægtøgning og blodpropper.
 • Spironolacton - Denne medicin bruges især til at blokere virkningen af kroppens hormoner på oliekirtlerne, der findes på huden. Denne type medicin er nyttig for kvinder, hvis acne forværres i menstruationstiden.
Læs mere om behandling af acne hos voksne 


comments powered by Disqus